Учените анализират какви количества метан са изтекли в атмосферата при инцидентитеТечовете

...
Учените анализират какви количества метан са изтекли в атмосферата при инцидентитеТечовете
Коментари Харесай

Еколози: Течовете от Северен поток могат да се окажат безпрецедентна заплаха за околната среда

Учените проучват какви количества метан са изтекли в атмосферата при инцидентите

Течовете от " Северен поток " могат да се окажат " невиждана " опасност за околната среда, разясняват еколози, представени от Bloomberg и.

Учените занапред ще дефинират какви количества метан изтичат при този инцидент, само че опасенията са, че това може да се окаже сериозен проблем за околната среда.

Метанът е измежду най-разрушителните за атмосферата газове. Той е по-опасен от въглеродния диоксид, само че има по-бърз интервал на разпад. Тон метан предизвиква 80% повече вреди върху околната среда от въглеродния диоксид и евентуалните проблеми към тези течове са притеснителни, разяснява Дейвид МакКайб, академик от екологичната неправителствена организация Clean Air Task Force, представен от Bloomberg.

Досега сателитни изображения са показвали приключване на метан от газопроводи на сушата или от мините. Теч под водата обаче до момента не е засичан в такива размери и е предизвикателство за учените да оценят по какъв начин ще се отрази това на атмосферата.

Има още голям брой неясноти към тези течове - какъв брой газ е имало в тръбите в този миг, каква е била температурата и налягането, даже и какъв брой огромни са дупките на тръбите. Част от газа евентуално ще се популяризира под водата, само че това зависи доста от дълбочината, на която се намират тръбите, както и от наситеността на микробиологичния живот.

На базата на обществено известни обстоятелства учени показаха в обществените медии своите калкулации какъв е резултатът. Според Андрю Бакстър, шеф във Фонда за отбрана на околната среда (EDF), при инцидентът са издадени 115 хиляди тона метан, или еквивалента на 9,6 млн. тона въглероден диоксид. Ефектът върху околната среда е съпоставим с годишните излъчвания от 2 млн. автомобила.

Ако тези сметки се окажат правилни, това ще бъде най-мащабното приключване на метан в историята. Досега " върхът " се държеше от газохранилище край Лос Анджелис през 2015 година. Тогава за няколко месеца в атмосферата изтекоха към 97,1 хиляди тона метан.

През 2021 година по време на климатичната конференция в Глазгоу беше обърнато особено внимание на ролята на метана за проблемите в климата. Тогава повече от 100 страни подписаха съглашение за доста понижаване на метановите излъчвания през идващите години. Европейската комисия пък приготвя условия към фирмите за регулярни инспекции за течове, напомня още Bloomberg.

Метанът няма аромат и цвят и приключването му от време на време се засича мъчно.

На този стадий няма удостоверение какво е предизвикало гърмежите, разрушило три тръби на плана " Северен поток ". Газопроводите сега не се употребяват, само че са цялостни с природен газ. Опасенията в Европа, че става дума за бойкот се ускоряват от ден на ден.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР